Hoppa till innehåll

Fejkmaten av Ann Fernholm

”Vi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling. Det är som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga råvarorna och gett dem ett helt nytt ansikte.” Citat från texten om boken.
Efter att ha läst halva Fejkmaten skulle jag äta lite nyttig lunch så jag kokte ägg och skulle öppna en ny tub av majonnäs. Nu hade jag lyckats köpa lättmajonnäs istället för vanlig och innehållsförteckningen liknade för mycket de innehållsförteckningar på ren skräpmat som Ann Fernholm har med i boken så den hamnade oöppnad i soporna.

Kavli lättmajonnäs vegan: Ingredienser: Rapsolja, vatten, socker, ättika, mod. potatisstärkelse, salt, senapsfrö, citrusfiber, arom, konserveringsmedel (E202), citronjuicekoncentrat, antioxidationsmedel (E385), kryddor (bl a koriander, kanel). Varför skulle jag hälla rapsolja med vatten, socker och ättika över mitt ägg?

Av de ingredienser vi äter mest av idag så är bara ca en tredjedel ”mat” dvs råvaror som kyckling, ägg, mjölk och kött. De 10 ingredienser vi äter mest av: salt, socker, vatten, E330 citronsyra, aromer, rapsolja, vetemjöl, druvsocker/glukos, mjölk och lök är det endast de två sista som inte är processade. Fyra är ultraprocessade. När företagen ultra processar socker och vetemjöl till olika ingredienser som ingår i människoföda tas alla nyttigheter bort. Dessa blir istället djurföda.