Hoppa till innehåll

Nya farliga tillsatser – karragenan

Jag försöker se till så vi inte äter tillsatser men vet inte riktigt om det går. Nu kan Karragenan var farligt. ”Framställs ur en särskild art rödalg ur gruppen Rhodophyceae. Stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel. Får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs.” Livsmedelsverket.se Enligt en ny artikel av min husgud Ann Fernholm så kan det vara farligt och troligen få tarmen att läcka. Måste säga att jag blev chockad när jag hittade karragenan i min vispgrädde från Skånemejerier. Den kommer jag aldrig mer att köpa. Enligt Äkta vara används E407 karragenan i ”t.ex. ost, kakor, milkshake och alkoholdrycker.”

”Är karragenan verkligen dåligt för dig?

Forskning visar att karragenan istället orsakar förutsägbara inflammationer i vävnader och speciellt mag-tarmsystemet. Denna inflammation kan orsaka en rad symtom. Hos känsliga eller högriskpersoner kan det till och med bidra till eller orsaka allvarlig sjukdom .”

Är E407 farligt?

Kan orsaka gasbildning i tarmen. Vissa djurförsök tyder på att ett ämne som bildas när tillsatsen bryts ner eventuellt kan orsaka inflammatoriska tarmsjukdomar, exempelvis Crohns sjukdom och ulcerös kolit, som i sin tur kan öka risken att drabbas av tjocktarmscancer. Text från Äkta vara